GAÜ SİYASAL BİLİMLER FAKÜLTESİ, CUMHURBAŞKANI TATAR İLE BİR ARAYA GELDİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ SİYASAL BİLİMLER FAKÜLTESİ, CUMHURBAŞKANI TATAR İLE BİR ARAYA GELDİ

 Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)  Siyasal Bilimler Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinden oluşan bir topluluk, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilerek, ulusal ve uluslararası konularda bilgilendirildi.

GAÜ Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı'nun fakülte kaynaklı edindiği bilgiye göre; 'Siyasal Bilimler Fakültesi ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Araştırmaları Merkezi' tarafından ortaklaşa düzenlenen söz konusu ziyaret, geçtiğimiz günlerde gerçekleşirken, lisans- yüksek lisans ve doktora öğrencilerine fakülte akademik kadrosundan; Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu, Uluslararası İlişkiler Bölüm Bşk. Doç. Dr. Sadık Akyar ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Bşk. Yrd. Doç. Dr. Alper Gülbay eşlik etti. 

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Dr. Çağın Zort tarafından karşılanan akademik heyete; Cumhurbaşkanlığının işleyişi ve mevzuatı ile ilgili yapılan ilk bilgilendirmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı, Prof. Dr. Hüseyin Işıksal tarafından, 'Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler ve cumhurbaşkanlığının izlediği politika' ile ilgili genel bilgi ve yaklaşımlar aktarıldı. Daha sonra kabul salonunda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile biraraya gelen heyete yönelik; ilk ağızdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin vazgeçilmezliği vurgusu üzerinden otonom temelli bir söyleşi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Tatar ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek; Uluslararası platformlardaki gerginlik ve bölgesel vekalet savaşlarına dikkat çekti. Kıbrıs’ta süren ve “sürdürülebilir” barışın önemine övgüde bulunan ve 1974 yılından bu yana barış içinde yaşandığını belirten Tatar, bunun en büyük sebebinin, tarafların kendi bölgelerinde yaşaması ve Türk askerinin adadaki vazgeçilemez fiili varlığı olduğunu kaydetti. Tatar; “Türkiye, garantör ülke olarak; Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla Ada'dadır. Tarihten ders niteliğinde gerekli çıkarımlar yapılmaz ve önlemler alınmazsa; Tarihin kanlı kısmı, kendini tekrar edebilir. Biz, bu ülkede barışın ve istikrarın devam etmesini istedik, istiyoruz. Bunun için, egemenliğimiz için mücadele ettik, ediyoruz. Kıbrıslı Türkler olarak; kendi kültürümüz, dilimiz, dinimiz ve geleneklerimiz var, bunlara saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyoruz. Karşı taraf , bu temel söylemimize saygı göstermiyor. Uluslararası toplumun, Kıbrıs Rum tarafını tüm ada adına muhatap kabul etmesi nedeniyle de; Uzlaşmazlığını perdeleyip, sorun çıkardığı halde; haketmediği ve bizim için mantıklı olmayan hoşgörüyü menfi olarak kullanmaktadır. Yani; Kıbrıslı Türklere halen adil davranılmamaktadır. Bu, kabul edilemezdir ve etmeyeceğiz. Egemenlik hakkının kabul görmediği bir anlaşmayı, asla kabul etmeyeceğiz ve baskı altında bir müzakere sürecine girmeyeceğiz. Önümüzdeki ay, Cenevre’de gerçekleşecek gayri-resmi toplantıda da, bu pozisyonumuzu açıkça yineleyeceğiz. Kıbrıs Türk halkı, asla bir azınlık konumuna düşmeyecektir. Öte yandan; insani değerler anlamında, iki tarafın iş birliğine yönelik çalışmalar yapması değerlidir. Özellikle; olası doğal afetler, adli konular ve kültürel miras gibi alanlarda iş birliğini artırma yönündeki çabalarımızı çekinmeden sürdürüyoruz. 

Yeni siyasetle, bu durumu hem kendi toplumuza hem de uluslararası topluma daha iyi anlatabilmek ve her şeyden önemlisi, ulusal teminatımız olan egemenliğimiz hükmünce; Geleceğimize odaklanıp, ülkemizin gelişmesi, refah seviyesinin daha da artırılması gibi önceliklerimiz var.” değerlendirmesinde bulundu.

 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERE YÖNELİK TAVSİYELER 


Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleşen buluşmada, öğrencilerin sorularına da içtenlikle yanıt veren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs'ta yüksek öğrenim sürecinin fayda ve sonuçları üzerinde şu tespitlere de yer verdi: “Hangi alanda eğitim alıyorsanız alınız, ancak; Bu ülkede yaşam sürdüren bir birey olarak, tüm gerçek yanları ve tezleriyle 'Kıbrıs Meselesi'ni öğrenmelisiniz. Sizlerin, bizim haklı tezlerimizin fahri elçisi olduğunuza yönelik temennimiz geçerlidir. Eğitiminizi, sağlıklı ve barış ortamında tamamlamış olmanızdan memnuniyet duyacağız ve bu coğrafya ile ilişkileriniz elbette devam edecek. Adamıza özgü; Doğal güzelliklerin ve farklı kültürlerin tüm faydalarından ve paylaşımlarından yararlanın. Bunun için;  Taşıdığınızdan şüphe etmediğimiz evrensel hakların bilinciyle özgüven, risk alma cesareti ve doğru becerilere sahip olabilmek elbette önemlidir.“ 

-----------------------------------------GAÜHABER/ 21.02.2025---------------------------------