Haberler
GAÜ'DEN
ORADA, 'ZAFER KOKUSU'NU HİSSETTİM
GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahoğlu, “Çanakkale Geçilmez”i anlattı.
- “108'inci yıldönümünde, '18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi' topyekün mücadele veren bir milletin kazandığı en önemli zaferdir.”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. HasibeVehbi Şahoğlu, 1915 Mart'ında; Birleşik Krallık, Fransa, Anzak Devletleri kuvvetleri ile Sömürge birliklerinden oluşan oluşan İtilaf Devletleri Armadası' nın, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine girip ancak acı bir şekilde geriye püskürtüldüğü, Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebelerinden biri olan ve Gelibolu Yarımadası'nda 1916 yılına kadar süren Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları'nın sonunda elde edilmiş Türk zaferinin, topyekun istiklal mücadelesinın en anlamlısı olduğunu hatırlattı.
Emekli büyükelçi ve GAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Şahoğlu; Türk tarihinin en önemli sayfalarından birini teşkil eden Çanakkale Savaşı ve Zaferi'nin arifesinde GAÜ Medya'ya açıklamalarda bulundu.
Zaferin olağanüstü büyüklük içeren fedakarlıklar, zorluklar ve kadim geleneklere sahip Türk Ordusu'nun üstün komuta kabiliyeti ve ile Mehmetçiğin efsanevi karşı koyuşuna bağlı elde edildiğine işaret eden Şahoğlu; Anafartalar Grup Komutanı olarak henüz Kurmay Albay rütbesindeki Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş alanında ve sonrasında büyük bir komutan olarak, dünya sahnesine çıktığına da vurgu yaptı.
Geçtiğimiz dönemde Çanakkale'de temas ve ziyaretler gerçekleştirme şansını bulduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şahoğlu; ”Çanakkaleye gittiğimde özlem içerisindeydim. O topraklara sinmiş zafer kokusunu yoğun duygular içinde hissettim. Şehitlerimizin kabirlerinde sonsuz minnettarlığımı sundum, bu haklı savaşın şehitleri, gazileri; bize bıraktıkları ülkemizin baştan bölünmesine canları kanları ile engel oldular. Bu fedakarlık anıtları coğrafyasının, herkes tarafından görülmesini arzu ederim. Çanakkale Zaferi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nı ateşlemiştir. Dünya ulusları; Askerlerimizin insancıllığını, savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur.” şeklinde konuştu.
Duygularını “Çanakkale Şiiri” ile Kaleme Aldı
Emekli Büyükelçi, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu,GAÜ Medya ile gerçekleştirdiği söyleşiyi yaptığı Çanakkale ziyareti sonrası kaleme aldığı şiir ile noktaladı. Şahoğlu'nun çok yoğun duygular altında yazdığını söylediği şiir şu dizelerden oluşmuş:
“Bir düştü gözümde, Çanakkale Savaşı.
Gezdim, gördüm, yaşadım.
Savaş anılarını simgeliyor anıtlar,
Hayran bırakıyor insanı
Yeşille kucaklaşan
Uçsuz bucaksız deryalar...
Onlar 'hasta adamı' görüp de yanıldılar,
Çanakkale sırtlarını sahipsiz mi sandılar?
Azametli gemiler küçümseyip geldiler,
Bozguna uğrayınca Türk’ü takdir ettiler.
Bir kez daha deneyip
Kıyıları dövdüler.
Çanakkale İnsanı yenilmez, bilmediler...
Sırtlara yüklendiler,
Dağları devirdiler.
Türk’ün bilek gücünü herkese gösterdiler...
Adı Seyit Onbaşı
Vatana yürekten sevdalı...
Güllelere vinç yaptı sırtını, taşıyıp attı,
Alman şaşırıp kaldı.
Çanakkale Geçilmez.
Düşman bunu bilmeli...
Tekrar gelmek isterse,
Sonucu düşünmeli.
Kahramanlık destanı yazıldı Conkbayır’da
Cumhuriyet temeli atıldı bu toprakta...”