ERKEN TANI İLE KANSER TEDAVİSİ MÜMKÜN

Haberler

GAÜ'DEN

ERKEN TANI İLE KANSER TEDAVİSİ MÜMKÜN

Girne Amerikan Üniversitesi   (GAÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Hüseyin Cenkler, GAUMEDİA’dan Özlem Demircioğlu’nun sorularını yanıtladı. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne dikkat çeken Cenkler, erken tanının öneminden bahsetti.

En sık görülen kanser türlerini vurgulayan GAÜ İç Hastalıkları Uzmanı Cenkler erken tanının insan sağlığını olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Bağırsak Kanseri, Prostat Kanserinin erken tanısı ile tedavilerinin mümkün olduğunu açıkladı.

Cenkler; Kanser çeşitlerinin tamamının taraması yapılamasa da son teknolojik aletlerin kullanıldığı tetkiklerde erken kanser teşhisi konan kişilerin hastalıktan kurtulması mümkün olabiliyor. Bazı kanser türlerinde ise rutin muayene, kontroller ve kanser taramalarında hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür dedi.

 

ERKEN TANI İÇİN 2-3 YILDA BİR KONTROL YAPILMALI

“Dünyada kadınların en çok yakalandığı kanser türü meme kanseri erken evrede yakalanabilir. 20 yaşından itibaren ayda bir kez meme muayenesi yaparak, memenizi tanımanız ve en ufak rutin dışı değişiklikte doktora başvurmanız şart” şeklinde konuşan Hüseyin Cenkler;  “Memede kitle, sertlik, meme görünümünde değişiklik durumunda en kısa zamanda uzman bir doktora görünmelisiniz çünkü erken yapılan teşhisler hayatımızı olumlu yönde etkilemektedir” dedi.  Meme kanserinde erken tanı için 20-40 yaş arasında 2-3 yılda bir doktor muayenesi ve 50 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çekilmesinin hayat kurtarıcı olduğunun da altını çizdi.

 

RAHİM AĞZI KANSERİ KONTROLLERİ YILLIK YAPILMALI

Kanserde erken teşhis rahim ağzı kanseri için de geçerli diyerek, rahim ağzı kanserinden korunmak için smear testi ile yıllık değerlendirme yapılması gerektiğini kaydeden Cenkler, “Rahim ağzı kanserinde erken teşhis için ilk 3 yıl üst üste yapılan testler normal çıkar ise 2-3 yılda bir testler tekrarlanabilir. Ancak bağışıklık sistemini zayıflatacak hastalıklar veya ilaç kullanımı varsa (AIDS hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı gibi) rahim ağzı kanseri kontrolleri yıllık yapılmalı” dedi.

 

PROSTAT KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Cenkler,  bağırsak ve prostat kanseri ile ilgili ise şunları aktardı, “Bağırsak kanseri, 50 yaşından sonra yapılan bir kolonoskopi ile erken evrede teşhis edilebilir. Kanserde erken tanı için kolonoskopinin 10 yılda bir tekrarlanması yeterli. Ancak daha kolay olan gaitada (büyük apdest) gizli kan testinin 3 kez negatif çıkması da önemli. Gaitada gizli kan testinde pozitiflik gelişirse mutlaka kolonoskopi ile değerlendirilmeli. Ailede prostat kanseri hikayesi olanların 45 yaşından itibaren,  ailede prostat kanseri olmayanların ise 50 yaşından itibaren prostat muayenesi ve gerekli testleri yaptırmaları önemli” ifadelerini kullandı ve prostat

 

 KANSERDEN KORUNMAK GERÇEKTEN MÜMKÜN MÜ? 

İç Hastalıkları Uzmanı Cenkler, “Pek çok kanser çeşidi kanserde erken teşhis yöntemleriyle önlenebiliyorken tıp biliminin bu olanaklarını mutlaka kullanmak gerekiyor. Evet, kanserden korunmak, eğer kanser tanısı konulmuş ise de tedavi olmak mümkün. Ancak hastaların muayene olma korkusu ve yoğun iş temposu teşhis ve tedavi olanağını geciktirmekte. Yumurtalık kisti olan, miyomu bulunan, sigara kullanan, ailesinde kanser öyküsü olan kadınlar açısından düzenli kontroller son derece önemli” şeklinde konuştu.