Haberler
GAÜ'DEN
KKTC ÜNİVERSİTELERİ VE EKONOMİSİ CİDDİ TEHDİT ALTINDA
Covid-19 salgını nedeni ile yurtdışından Türkiye’ye yurtdışı yatay geçişleri kolaylaştıran ve yatay geçiş kontenjanlarını artıran YÖK düzenlemesi bugün kamuoyu ile paylaşılmıştır.
KKTC Üniversitelerinden Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversitelere yatay geçişler yurtdışı yatay geçiş kapsamında olmayıp, ek madde 1 ve başarı puanına göre yapılmalıdır.
Ayrıca, KKTC ekonomisine en önemli katma değeri yaratan yükseköğretim alanının salgın döneminde en az etkilenmesi için KKTC’den Türkiye Cumhuriyeti’ne yatay geçişlerin 2020-2021 Akademik Yılı için dondurulması hem yüksek öğretimalanının hem de KKTC Ekonomisinin sürdürülebilirliği açısından çok gereklidir.
Aksi takdirde, KKTC’deki üniversitelerden Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversitelere geçişlerin kolaylaştırılması ve artırılması yönündeki karar, öğrencilerinin %85’i yurtdışı kaynaklı olan ve bu nedenle salgın sürecinden en çok etkilenen KKTC Üniversitelerinin öğrenci sayılarının ciddi oranda azalması ve yaşamlarını sürdüremez hale gelmelerine neden olacaktır.
KKTC Ekonomisinin lokomotif sektörü olan yükseköğretim alanına yönelik alınan ve alınacak olan böyle olumsuz kararlarla birlikte, ülke ekonomisinin çok büyük bir yara alacağı düşünülmektedir. Salgın sürecini başarıyla yürütmüş bir ülkenin elindeki en güçlü kamu diplomasi aracı olan “öğrenciye” yönelik alınacak olumsuz kararları tasvip etmek mümkün değildir.
Kıbrıs Üniversiteler Birliği olarak KKTC’nin eğitime, bilime, üretime ve geleceğe olan tutkusunun en büyük mimarı olan öğrencilerimizin ait oldukları üniversitelerinde eğitimlerine sağlık, huzur ve güven içinde devam etmelerini istiyoruz. Onların KKTC’nin huzur veren ikliminde sadece eğitimlerini ve geleceklerini düşünmesi adına üye üniversitelerimiz ile birlikte var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.
Tüm dünyaca tanınan, akreditasyonlarımız ve 150’ye yakın ülkeden gelen akademisyen ve öğrenci profilimiz ile KKTC’nin dünya genelinde tanıtımına en büyük fiili katkıyı koyan üniversitelerimizin sesine kulak verilmesini ve olası yanlış karar veya kararlardan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Aksi halde alınan veya alınabilecek olumsuz kararlar, Üniversitelerin KKTC’nin bilimsel, kültürel ve hatta siyasi yaşamanın bile regülatörü konumunda olması nedeniyle, tüm bu alanlarda yani Ülkenin ve toplumun genelinde telafisi yıllar alacak derin yaralar açılmasına sebep olacaktır.
Sonuç olarak KKTC üniversiteleri yurtdışı yatay geçiş kapsamında değildir ve YÖK’ün yaptığı yurtdışı yatay geçiş düzenlemeleri dışında tutulmalıdır.
Ayrıca YÖK tarafından salgın nedeniyle alınan bu karar, KKTC’nin 40 gündür korona virüsüne rastlanmayan ve dünyanın en emin ülkelerinden birisi olması nedeniyle, farklı değerlendirilmeli ve KKTC Üniversiteleri uygulama dışında olmalıdır. Bununla birlikte, Temmuz ayından itibaren KKTC’de karantina uygulaması olmayacağı ilgili Bakanlık tarafından açıklanmıştır.
Tüm bu nedenlerle YÖK tarafından alınan bu kararın KKTC’yi kapsamaması gerekliliğini, Hükümetimizin acilen gerekli temasları yaparak KKTC Üniversiteleri’nin bu uygulamanın dışında kalmasını sağlaması gerektiğini Halkımızın bilgisine sunarız...
Kıbrıs Üniversiteler Birliği