Haberler
GAÜ'DEN
“7 ARALIK DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜ” GAÜ’DE KUTLANDI
7 Aralık 1944`de ABD`de ülkelerin imzasına açılmasından sonra kurulan, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından 1992 Yılı`nda alınan bir genel kurul kararıyla ilan edilen; `Uluslararası Sivil Havacılık Günü‘, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Havacılık Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen “7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü Etkinliği” Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Uluslararası Sivil Havacılık Etkinliği’nin açılış konuşması, Girne Amerikan Üniversitesi Pilotaj Bölümü Eğitim Müdürü Ufuk Tosun tarafından gerçekleştirildi. 7 Aralık tarihinin, havacılığın tanınması açısından önemine dikkat çeken Tosun; “ Havacılığın gelişmesi ile beraber hava yolu ulaşımı birçok kişinin hayatını kolaylaştırmıştır. Uluslararası hava yolculuklarının başlaması insanlar için dünyanın ölçeğini değiştirmiştir. Hava yolu ulaşımı ile turizm ve uluslararası ticaret kolaylaşmıştır. GAU Havacılık Yüksekokulu programları yoğun gereksinim duyulan nitelikli insan gücünü uluslararası havacılık sektörünün hizmetine sunmayı amaç edinmiştir” ifadelerini kullandı.
KKTC Sivil Havacılık Genel Müdürü Mustafa Sofi, havacılık sektörünün bugün geldiği noktada gelişiminin son derece yüksek olduğunu ve her gün yenilenen teknoloji ile daha da gelişip, değişeceğini belirtti. Sofi açıklamalarının devamında; “Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC ilişkileri çerçevesinde kendi eğitimlerimizi verebilmek amacıyla ikili anlaşma çerçevesinde her türlü girişimleri yapıyoruz. Amacımız her şeyden önce düzenli ve süratli havacılığın önünü açmaktır” dedi.
CYXP Genel Müdürü ve KKTC Hava Sporları Federasyonu Başkanı Zeki Ziya, havacılığın bir sevgi işi olduğunu belirterek açıklamalarına şöyle devam etti;
“1980’lerin başına hava yolu taşımacılığı ihtiyaç değil bir lükstü. Sermaye birikimi ile rekabetçi sistemler işin içine girince fiyatları mali yapı ile değil rekabetçi piyasa oluşturmaya başladı. Milli taşıyıcıların önünde iki seçenek vardı ya bozuk mali yapı düzeltilecekti ya da piyasadan çekileceklerdi. Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs olarak maalesef çağdaş ekonomik sisteme göre mali yapılar düzeltilemediği için piyasadan çekilmek durumunda kaldık. Hayatta herkese bir şans doğar önemli olan o şansı yakalayıp ilerleyebilmektir. Havacılar olarak gözünüzü açık tutun kesinlikle şans hepinizin kapısına gelecektir. Burada aldığınız eğitimle birlikte ilerinin başarılı yöneticileri olun” dedi.
Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTH) Eski Kaptan Pilotu Gültekin Ünal, KTH’de pilot olduğu zaman ki anılarını ve meslek hayatında ki deneyimlerini anlatarak, geleceğin havacılarına kurumsal olmaları gerektiğini bunun geleceklerini planlama imkânı vereceğini belirtti.
Pegasus Hava Yolları Teknik Personeli Serkan Kuru; Ekonomik kalkınma bakımından uluslararası sivil havacılığın öneminin ve işbirliğinin vurgulanması gerektiğini belirterek bu mesleğe aday öğrencilerin kendilerini daima geliştirmeleri gerektiğini ve daima daha ileriye bakmaları gerektiğini belirtti.
Türk Hava Yolları Kaptan Pilotu Muzaffer Bayraktar, havacılıkta dünya genelinde günde on milyona yakın yolcu taşımacılığının gerçekleştiğini ve bu kişilerin emniyetli bir şekilde uçmaları için havacılık şirketlerinin çok büyük maliyetler ile personellerine eğitim verdiğini belirterek, kendi meslek hayatından örnekler ile geleceğin pilot adaylarına nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.
Etkinliğin sonunda katılımcılara hediyeleri, GAU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tülin Bodamyalı ,GAÜ Havacılık Yüksekokulu Müdürü Dr. Erdoğan Kaygan, GAÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğretim Görevlisi Aslı Akı, GAÜ Pilotaj Bölümü Eğitim Müdürü Ufuk Tosun tarafından takdim edildi.