DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ 35. AKADEMİK YILINA, GÖRKEMLİ BİR TÖREN İLE MERHABA DEDİ

GAÜ 35. AKADEMİK YILINA, GÖRKEMLİ BİR TÖREN İLE MERHABA DEDİ

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) “Okyanuslar” temalı 35’inci Akademik yılı, GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören ile başladı. GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Törene, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Kurucu Rektör Serhat Akpınar, GAÜ Başkan Vekili Cemile Esenyel, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar, Rektör Yrd. Prof. Dr. Tülin Bodamyalı, Mr. Praise Falaji, Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Scott Gould ve ATBDC Başkanı Uğur Terzioğlu ve üyeleri, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Gökçe Keçeci, YDP Parti Başkanı Erhan Arıklı, DP Milletvekili Fikri Ataoğlu,  Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan yanı sıra Filistin, Ürdün, İngiltere, Özbekistan’dan misafirler,  Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan törende, ilk olrak GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Haydar konuşmasında; “Sağlam adımlarla 35. Yılımıza başladık. Geçmişe baktığımızda bugüne kadar geçirdiğimiz süre içerisindeki değişim oldukça fazla. Fakat bu değişim yalnızca kampümüzde değil. Hiç bir zaman hiç birimiz bir şey kaybetmedik. Yaşamı tehdit eden bir çok unsur karşımıza keşkeler olarak çıkıyor. Üniversitemiz her zaman keşkelerin yanında farkındalık yaratmaya çalışıyor. GAÜ’de eğitime başladığınız gün aile içerisindeki birlikteliğiniz başlıyor ve bu birliktelik ölene denk sürüyor. Yeni dönemde ilerken GAÜ’lüyüm demenin gurunu ve onurunu yaşamaya devam edin. Başarı her zaman peşinizde olsu“ ifadelerini kullandı.

GAÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Tülin Bodamyalı, yaptığı konuşmada Girne Amerikan Üniversitesi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kurulan ilk üniversite olduğunu belirtti. Bodamyalı;  “35 yıllık eğitimde, adayı yönetmeyi ve yurtdısşında şube kampüsleri kurmayı başarmış bir üniversite olmakttan gurur duyuyoruz. 50’nci yıldönümümüze doğru adımlarla ilerlemekteyiz. Bu yılın teması Okyanuslar- Küresel Isınma ve Çevre Kirliliği bağlamında. Daha sürdürülebilir bir yaşam sürmenin yollarını ararken, hepimiz için öğrenme arayışınada girmiş bulunmaktayız. Hepinize başarılar diliyorum” dedi.

Nijerya Eğitim Elçisi Praise Folaji’nin Onursal Doktora Payesi, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal tarafından takdim edildi.

GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ise gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında 35. Kuruluş Yılına girdiğimizi vurgulayarak;  “ 2019-2020  Öğretim Yılımızda adeta KKTC’nin yüksek öğretim yılımızda ve eğitim  tarihini yazan başarılarımızla, KKTC’de bir yüksek öğretim olgusu ve varlığını açık bir araştırma adasına bir eğitim üssüne dönüştüren ve tüm bu süreçlerde, geçmişten bugüne alın teriyle, bilgi ve düşünce gücüyle Girne Amerikan Üniversitesini  bugünlere taşıyan,  küresel varlığımızı var eden tüm akademik , idari kadromuza özellikle geçmekte olduğumuz bu zor süreçte adeta kilitlenen, sizlere sonsuz teşekkürler. Bizi biz yapan değerli öğrencilerimize ve özellikle mezunlarımıza ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Tüm  süreçlerde yanımızda olan, KKTC yüksek  öğretim gelişim süreçlerine destek veren hükümetlerimize, KKTC yüksek öğretim tarhinin yazıldığı eserimizde tüm bunlara yer verdik.  Çok önemli ve zor bir dönemden geçiyoruz. Destek gördüğümüz gibi,  gelişimimizden kıskançlık duyan birden fazla yapının da saldırısı ve hedefi durumundayız. Bu süreçler,  bilginin gücü ve dost kuruluşlarımızla aşacağımızdan emin olun.  Yaratılmaya çalışılan bilgi kirliliğinden üniversitenizi koruyun.  Hedef alanları hedef alın,  artık savunma hattından çıkmamız gerekecekse de 50.  yıl yolculuğumuzda savunma hattından taaruz hattına geçmeye hazır olun “ dedi.



AKPINAR’DAN ÇAĞRI 

Akpınar ailemizin temelliğinin daima bir olması gerektiğini belirterek; Kimsenin GAÜ’ni yıkma girişimlerine izin vermeyeceğini, başta YÖDAK olmak üzere Milli Eğitim  Bakanı  huzurunda çağrıda bulunarak “Üniversitelerimizi koruyalım. Bizler bu başarı tarihini kendimiz yazdık.  Sizler de destek verin. Ne yapmaya çalıştığımızı anlayın,  güvenin ve sahip çıkın.  Artık kişisel hedef ve beklentilere kurumlarınızı kurban etmeye çalışmayın.

Unutmayalım bugün bir yüksek öğretimden bahsedebiliyorsak, bu GAÜ’nün eseridir. Bugün bir YÖDAK Yüksek Öğretim Kurulumuz varsa yine GAÜ’nün ısrarlı talepleri ile yasallığı kazandırılarak ülkemizdeki Yüksek Öğretiminin geçmişine yasal yapı oluşturulmuştur.  Unutmayalım KKTC’nde Üniversite ve Yüksek Öğretim  var ve var olmanın nedeni Girne Amerikan Üniversitesi’dir. Asaleten kendi varlığı ile başlatmış ve var edilmiştir “ ifadelerini kullandı.

Akpınar ayrıca, “Okyanus”ların  önemine değindiği konuşmasında ise, alınan her iki nefesten birini sadece okyanuslara borçlu olduğumuzu belirterek, tüm yaşamların sudan geldiğine ve bu dengenin pamuk ipliği inceliğinde olduğuna vurgu yaptı.

Akpınar konuşmasının devamında ise şunlara vurgu yaptı;

“Okyanuslar,  bu kadar büyük sorumluluğu gönüllülükle üstlenirken, bizler; okyanuslara olan borcumuzu niye ödemiyoruz? Ve neden? Diğer canlılar gibi bulundukları ortamla barışık değiliz? Örneğin, neden diğer memeli türleri gibi;  Tükettiğimizin yerine, yenisini koymakta cimriyiz? Yoksa "İnsanca" deyiminin,  aslında dillendirilmeyecek gerçek karşılığı bu mudur? Böylece; "insanca" yaşadığımızdan mıdır? Bir bölgeyi tükettiğimizde, neden bir başka bölgeye, ya da bir diğerinin payına göz dikiyoruz? Neden kanser hücreleri gibi davranıyoruz? kanserden korkarken, neden aynı reflekse sahip olduğumuzla yüzleşmiyoruz? Bütün bunlar olup biterken, bu gezegeni paylaştığımız diğerlerinin payını da, kendimizle birlikte,  aslında neden öldürüyoruz? Neden küresel ısınmanın tek faili insan türü? çok mu akıldan?

Başka hiçbir tür, yavrusunu bu gerekçeler ile ötelemez, yaşam süresini ölçmez, öyle bir girişimde bulunmaz. Olsa olsa, tek gerekçe, "Ayakları üzerinde durabilmesi veya kanatlarını çırpabilmesidir kendi kendine…"

İç güdüsel, bildiği usulde yetiştirir, ve besin zinciri içinde hayatta tutmaya çalışır. Hayat mücadelesinin saf tanımı; tam da bu'dur.”

 

Girne Amerikan Üniversitesi 2019-2020 Akademik yılının açılış töreninin bu yıl ki Açılış Dersini, Prof Dr. Ahmet Cemal Saydam ve Scott Gould  verdi.



Okyanuslar temalı yeni dönemin açılış dersinde Ahmet Cemal Saydam;  “Okyanus kuralı iklimsel değişmeden gerçekleşen olaylar benim de gelişmemi sağladı. Bu değişim uzun zamandır mevcut. Bilgi çağındayız. Her şeyi görerek öğrenebiliyoruz. Deniz seviyeleri yükselmektedir. Kuraklık devam ederken bu sorun hepimizin sorunudur. Kıbrıs ve Türkiye’ye bakuldığında Akdeniz’de ve bulutlarda bir depresyon söz konusu. Bizler insanlar olarak dünyamıza ne kadar zarar vermişiz. Okyanus ve deniz kirliliğine sebep olmamalıyız “ dedi.



Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam’ın konuşmasından sonra, teşekkür plaketini, GAÜ Başkan Vekili Cemile Esenyel Takdim Etti.

Akademik açılışın ikinci dersini veren Ünlü ,İngiliz Yazar ve Şirket Danışmanı Scott Gould;  “Bizler hayatın çiftçileriyiz. Hayatı şekillendirebileceğimizi düşünüyorum. 18 yaşında birini nasıl şekillendirirsek doğayı ve iklimi de o şekilde şekillendirebiliriz. Hayata karşı daima açık olun. Bu dünyanın sizlere, insanlara  ihtiyacı var. Bir çok şeyi değiştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Scott Gould’un konuşmasınının ardından teşekkür plaketini, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar takdim etti.

Akademik açılış töreni GAÜ Pera Dans Okulu öğrencilerinin muhteşem gösterisinin ardından verilen resepsiyon ile son buldu.